Produkcja karm dla zwierząt domowych

O tym, jak produkowane są karmy dla zwierząt powstały mity- że ze zwłok padłych zwierząt, że dorzucane są martwe psy i koty, ze odpady itd. I po prawdzie to jest prawda- karmy produkowane są z „odpadów”, przynajmniej z definicji. W prawie dotyczącym przemysłu mięsnego funkcjonuje określenie UPPZ- uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego. Są to całe zwierzęta martwe lub ich części, produkty pochodzenia zwierzęcego lub inne produkty otrzymane ze zwierząt nieprzeznaczone do spożycia przez ludzi, w tym komórki jajowe, zarodki i nasienie. UPPZ ze względu na zagrożenie dzielone są na kategorie:

Kat.1

  • Niektóre części zwierząt wrażliwych na TSE („choroba szalonych krów”)
  • Zwłoki zwierząt domowych i egzotycznych (zoo, cyrki)
  • Zwłoki zwierząt chorych na TSE oraz zwierząt dzikich podejrzanych o choroby zakaźne
  • Zwłoki zwierząt nielegalnie leczonych
  • Jest to tzw. Materiał szczególnego ryzyka, SRM.
  • Zazwyczaj ulega spaleniu po uprzednim przetworzeniu
  • kategoria 2 + kategoria 1 = kategoria 1
  • Oznaczana kolorem czarnym oraz napisem: Wyłącznie do usunięcia

Kat.2

  • Obornik
  • Zwłoki zwierząt gospodarskich
  • Tusze niezdatne do spożycia z powodu ciał obcych
  • Ścieki pochodzenia zwierzęcego
  • Płody i zamarłe jaja
  • Komórki rozrodcze, zarodki, nasienie
  • Zazwyczaj przetwarzany- spalany, kompostowany, przetwarzany w biogaz, przetwarzany w nawóz
  • kategoria 2 + kategoria 3 = kategoria 2
  • Oznaczana kolorem żółtym oraz napisem: nie do spożycia przez zwierzęta

Kat. 3

  • Tusze zwierząt ubitych, zdatnych do spożycia przez ludzi ale w celach handlowych przeznaczone do innych celów
  • Tusze uznane za niezdatne do spożycia, ale od zwierząt które przeszły badanie przedubojowe
  • Skórki, rogi, stopy od zwierząt innych niż wrażliwe na TSE
  • Krew, łożysko, wełna, pióra, włosy, ścinki z kopyt, mleko *
  • Zwierzęta wodne
  • Produkty uboczne z wylęgarni
  • Tkanka tłuszczowa
  • Odpady gastronomiczne
  • Może być użyty do produkcji mączki zwierzęcej, tzw. PAP
  • Może być użyty do produkcji karm i pasz dla zwierząt
  • Oznaczany kolorem zielonym oraz napisem: nie do spożycia przez ludzi

sur-wykres

Zwracam uwagę na pierwszy podpunkt kategorii 3, bo w tym jest cały kruczek. Otóż, proszę państwa- jeżeli kupujemy w sklepie mięsnym pierś z kurczaka, albo szponder wołowy, albo szyjki indycze W CELU PODANIA ICH WŁASNEMU PSU, to to mięso automatycznie, według prawa, staje się UPPZ, „odpadem” i nie powinno trafić na talerz żadnego człowieka. Wszystko, co nie jest przeznaczone do spożycia przez ludzi- jest UPPZ. Stąd wszystkie karmy dla zwierząt produkowane są z „odpadów”.

china-607765_960_720

Oczywiście, mamy różne rodzaje karm- jedne są produkowane tylko i wyłącznie z mięsa zdatnego do spożycia przez ludzi, ostatnio oznaczane „Human grade”, czyli- jakości ludzkiej. I wtedy wiemy, że to, co trafiło do produkcji tej karmy mogło równie dobrze trafić na nasz ludzki stół. Ale Kategoria 3 jest dużo rozleglejsza niż podpunkt pierwszy- i o ile podpunkt drugi też nie jest straszny (bo to są zwierzęta, które zostały zakwalifikowane do uboju jako zdatne do spożycia przez ludzi, ale w badaniu poubojowym coś się lekarzowi nie podobało- może ropnie, może tusza była bardzo poobijana, no w każdym bądź razie lekarz stwierdził że nie powinna trafić na stół, ale nie ma podstaw do tego by uznać że zwierzę było np. chore na chorobę zakaźną), o tyle część dalszych może budzić wątpliwości. Przy czym podkreślić muszę, że nie wszystko z kategorii 3 może trafić do produkcji karm dla zwierząt! Z tego wykluczone zostały np. odpady gastronomiczne, skóry, skórki, kopyta, pióra, wełna, rogi, sierść i futro od zwierząt martwych oraz tłuszcz od zwierząt, które nie przeszły badania poubojowego.

neck-6068_960_720

Jeżeli wczytamy się dokładnie w ustawodawstwo dotyczące produkcji karm, to okaże się, że do produkcji karm można użyć także kategorii 1- ale TYLKO I WYŁĄCZNIE od zwierząt poddanych nielegalnym zabiegom leczniczym, co w zasadzie sprowadza się do zwierząt którym podano substancje hormonalne, tyreostatyczne i beta-agonistyczne- co jest zabronione!

Podsumowując i dodając parę nowych informacji.

Karmy dla psów i kotów dzielimy na:

  • Sucha- max 14% wilgotności
  • Półwilgotna- do 60% wilgotności
  • Wilgotna- powyżej 60% wilgotności

A wg rozporządzenia (WE) nr 1069/2009 na:

  • Przetworzoną
  • Surową
  • Gryzaki dla psów

Karma dla zwierząt domowych oznacza pokarm inny niż PAP (mączka mięsno-kostna) wykorzystywany jako pokarm dla zwierząt domowych oraz gryzaki dla psów składające się z UPPZ lub produktów pochodnych.

Do produkcji karm dla zwierząt domowych można użyć większości UPPZ kat. 3 oraz niektórych UPPZ kat. 1

food-bowl-281980_960_720

Surowce stosowane do produkcji karmy surowej to:

  • Tusze i części tuszy zwierząt gospodarskich z uboju, uznanych za zdatne do spożycia przez ludzi, lecz odrzucone ze względów handlowych
  • Łby drobiu
  • Tusze i części tuszy zwierząt gospodarskich z uboju:

                     – uznanych za zdatne do spożycia przez ludzi w badaniu przedubojowym

                    – odrzucone jako nienadające się do spożycia przez ludzi

                     – niewykazujące chorób

Surowce stosowane do produkcji karmy przetworzonej to:

  1. Wszystkie UPPZ kat. 3 za wyjątkiem:
  • Skór, skórek, kopyt, piór, wełny, rogów, sierści i futra od zwierząt martwych
  • Tkanki tłuszczowej od zwierząt które nie przeszły badania poubojowego
  • Odpadów gastronomicznych (UWAGA!!! Była żywność też jest odpadem gastronomicznym)

2. UPPZ kat. 1- TYLKO pochodzący od zwierząt poddanych nielegalnym zabiegom       leczniczym

Do produkcji gryzaków można użyć dokładnie tych samych UPPZ co do produkcji karmy przetworzonej.

Jeżeli materiał kategorii 3 uległ zmianie w wyniku rozkładu i zepsucia tak, że może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt, nie może być przetwarzany w celu wykorzystania go do produkcji karmy!

Karma dla zwierząt w puszkach musi zostać poddana obróbce cieplnej minimum przez 3 minuty w temperaturze 121 stopni C, ponieważ tylko taka obróbka zapewnia, że wyginą wszystkie beztlenowce, w tym Clostridium botulinum.

Karma surowa nie jest poddawana obróbce cieplnej za wyjątkiem mrożenia, ale ma restrykcyjne wymagania mikrobiologiczne: w karmie surowej nie może być więcej Enterobakterii niż m=10, podczas gdy dla mięsa mielonego dla ludzi m=500, oraz normy dla Salmonelli.

Gryzaki produkowane ze skór- obróbka wystarczająca dla zniszczenia Salmonelli, zaś gryzaki produkowane z innych UPPZ- obróbka w całości w temp. min 90 stopni C.

dog-food-512823_960_720

Karma przetworzona jeżeli robiona jest z UPPZ- obróbka termiczna minimum 90 stopni C, natomiast jeżeli robiona jest z mączki kostnej, która jest poddana obróbce w temperaturze powyżej 130 stopni C, to nie musi być poddana o ile nie zostaną dodane inne UPPZ.

Zasadniczo mimo żem BARFowiec (albo raczej RAWowiec) nie mam nic przeciwko dobrej jakości karmie. Oczywiście zawsze można mówić, że producenci mogą kłamać, zafałszowywać itd. Bo te martwe psy i koty naprawdę trafiały do karm, mimo że jest to absolutnie zabronione. Ale afery trafiają się wszędzie- co jakiś czas media rozgrzewają się od kolejnych przypadków wykrytej koniny w wołowinie, albo wręcz eksporcie przeterminowanej i zepsutej wołowiny z Brazylii. To nie jest tylko przypadłość karm, bo wszędzie tam gdzie liczy się zysk, zaczynają się machlojki.

Dlatego jeżeli chcecie karmić psy karmą suchą- nie mam nic przeciwko. Tylko wybierzcie taką dobrą- która w większości składać się będzie z mięsa (patrząc po opakowaniu na pierwszym miejscu w składzie powinno być MIĘSO, na drugim i trzecim też, a dopiero potem- ziemniaki, zboża czy inne warzywa 😉 ). I, niestety- zazwyczaj za jakością idzie CENA. Nie wierzcie w to, że karma 20 kg za 20 zł składa się z czegoś innego niż przysłowiowy „pies zmielony z budą”.

I wracając do Royala- na którym się nomen omen „wiesza psy”- nie wypowiadam się na temat karm bytowych, bo faktycznie, są lepsze. Ale diety weterynaryjne SĄ skuteczne. Jeżeli na karmie pisze: „zapobiega kamieniom nerkowym” to znaczy, że są badania naukowe które to potwierdzają (albo skuteczność karmy, albo składnika karmy). To samo z karmami leczniczymi. I mówcie co chcecie, ale karmy weterynaryjne mają duże znaczenie w opanowywaniu/leczeniu choroby takiej jak niewydolność nerek czy wątroby. Jasne, MOŻNA próbować uzyskać ten sam efekt za pomocą surowizny, ale nie każdy ma i musi mieć taką determinację.

rc-logo

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s